28 Mayıs 2012 Pazartesi

Türkiye, Çin ve Norveç desek ve ülkeleri metafor olarak ele alsak...

Norveç, nüfüsu 5 milyon kişi. Kişi başına düşen milli gelir ortalaması 50 bin dolardan fazla. Avrupa Birliği'ne senelerdir davet edilmesine karşın, ne gereği var deyip girmiyor. dünyaya meydan okumuyor, hiçbir savaşta baş aktör olduğu görülmemiş, dünyanın en büyük ekonomisi, en büyük askeri gücü, en büyük hiçbir şeyine sahip değil. En zengin ile en fakir güruh arasında dağlar kadar farklar yok. En fakir güruh bile devlet tarafından koruma altında; eğitim, sağlık sistemleri bütün insanını içine alıp, ortada bırakmayan cinsten. Özgürlükler konusunda uçlarda, etnik kimlik, din, iman umurlarında değil, gerçek anlamda insan insandır mantalitesine sahip nadir ülkelerden. falan filan...

Çin, nüfusu 1 milyar 300 milyon kişi. Kişi başına düşen milli gelir ortalaması 7 bin dolar civarı. Dünyanın en büyük askeri gücüne sahip, dünyanın en büyük ekonomilerinden biri, dünyanın en büyük iş gücüne sahip, şakayla karışık silahı da geçtim bütün halkı sadece tekme tokatla girişerek bile dünya savaşlarını kazanabilir.  Çalışma koşullarının zorluğu ve fakirlik nedeniyle intihar eden insan sayısının haddi hesabı yok. Fakirlik oranı dağları tepeleri aşan cinsten. Özgürlük denen bir şey yok, yasaklar konusunda bütün dünyanın uyardığı ama önüne geçemediği sınırlarda. falan filan...

Türkiye, nüfusu 75 milyon kişi. Kişi başına düşen milli gelir ortalaması 10 bin dolar civarı. Son Başbakanının açıklamalarına ve yaptıklarına bakılırsa Çin olmak için can atıyor. Çünkü tek derdi var, güçlü bir ülke olmak, güçlü bir ekonomiye sahip olmak ve bu imajı bütün dünyaya göstermek; o güçlü ülkenin içinde yaşayan insanlar umurunda bile değil, hatta sikinde bile değil.

Bütün hayvanlar Çin olabilir, Çin hayvanlıktan başka bir şey değildir; üremek, çoğalmak, gücünü kullanmak, savaşmak, ölmek; bunu hayvanlar yapar.
Hayvanlar Norveç olamaz, insanlar bile kolay kolay Norveç olamaz; üremek, ama ne için?, çoğalmak tamam da neden?, gücünü kullanmak niye ki?, savaşmak kiminle? diye sorar insan, sormak zorundadır, düşünebilen tek varlıksa, düşünmelidir işte. Bunu hayvanlar yapamaz, insanlar yapar, ama hepsi değil.

Biz elbette bu şartlar altında çok güzel Çin oluruz. Başka da bir bok olamayız.

0 yorum:

Yorum Gönder