10 Mayıs 2012 Perşembe

Türkiye'de spora bakış üzerine



Takım sahiplenmedeki radikalliğin; din, inanç boyutlarında gezindiği ülkemde, ben bütün insanları tipik terörist olarak görüyorum.
 Münferit örnekler filan da değil ki, böyleleri her konuda vardır deyip geçelim. Hipnoz olmuş gibiler yahu, bir gün, bir derbi öncesinde cihat çağrısı yapacak ya da galibiyet sonrası peygamberliğini ilan edecek derecede bir hipnozun içinde insanlar.
 Bir tarafta milyon dolar alan futbolcular, teknik heyet, televizyon gelirinde köşeyi dönen medya patronları, reklam vermek için birbiriyle yarışan holding sahipleri, diğer tarafta bütün bu milyon dolarların dönebilmesini sağlayan taraftarlar, müritler, holiganlar, artık ismini nasıl koyarsanız. Ama ismini spor severler koyamazsınız.
 Formalara yapılan kutsal atıflar, armayı ikonlaştırmak, oyuncuları efsaneleştirmek hatta peygamberleştirmek… bunların kabul görüyor olmasının iyi bir sonucu olamazken, milyonlarca kötü sebebi olur. En basiti kutsal gördüğü ve yere göğe sığdıramadığı takımını, yenen takımı yok etmek ister bu bilinç. Öyle şaka maka değil, bizzat yok etmek ister. Bu spor değil, futbol değil, bu Hitlercilik oynamaktan bile daha büyük bir faşizmdir.
 Formayı yere bıraktı diye küfür yiyen futbolcuların, can güvenliğini kimse koruyamaz kardeşim.
 Kendi takımının formasıyla sokakta yürüyen insanı döven birilerine, “onlar da gezmeseymiş canım ama…” şeklinde yorum yapan zihniyetin çoğunluk olduğu bir toplumda, hiç kimsenin can güvenliği yoktur kardeşim.
 Kendi tarafı suçlu olsa bile, karşı tarafı sırf karşı tarafta olduğu için daimi günahkar bulan zihniyetin ebedi olduğu bir toplumda, maç saatleri sokağa çıkma yasağı ilan edilmesi kadar ciddidir kardeşim.
 Hepsini geçtim, en basiti, benim annem maç saatlerinde, “aman oğlum, o gün dışarı çıkmasan olmaz mı, ateş filan ederler, sırf onlardan değilsin diye döverler, çıkma oğlum…” diye içinin titrediği yorumlar yapıyorsa korkudan -ki bu korkunun sebebi, böyle olayların gerçekten yaşanıyor olması-, o toplum için söylenecek pozitif bir kelime bile kullanamazsınız kardeşim.
 İşin kötü taraf bu kültür yeni oluşmadı, hep vardı. Kültürümüzü sikeyim e mi!

0 yorum:

Yorum Gönder