19 Mayıs 2012 Cumartesi

Yılmaz Özdil'in 19 Mayıs yazısının devamı...

Yılmaz Özdil bugünkü yazısında Atatürk'ün Samsun'a çıkmasının bilinmeyenlerini anlatmış ama yarım kalmış. Edebiyat okuyucusu yani pardon gazete okuyucusu yarım kalmış efsaneleri yani gerçekleri sevmez. O nedenle Yılmaz Özdil'in yazısını tamamlamak istiyorum, elbette bunun için tarih bilgisinden çok, vatan millet sakarya ve demogoji edebiyatı bilmek yeterli, elimden geleni yapıcam...

"
...

Sonunda her şeyin başlayacağı Samsun, ucundan da olsa kendini gösterdi.
Miço Nejdet, her zaman olduğu gibi 'Kara göründüü!' diye bağıracakken, son anda vazgeçti, sessiz olmaları gerekiyordu, o da Ata'ya ilk haber verenin kendisi olması için, nefesini tutup koşmaya başladı.

'Ata'm... Ata'm... Kara göründü, Samsun'a vardık...' nefes nefese geldiğini belli etmemeye çalışıyordu.

'Sağ ol çocuk...' dedi Mustafa Kemal ve etrafındaki bütün herkesi şöyle bir dönüp, herkesin duyacağı gür bir sesle, 'Efendiler, bir milletin kaderinin bu küçücük vapurun içinde yazılıyor olduğunu unutmayın,  karaya ayak bastığımız andan itibaren boşa harcayacak bir dakikamız, bir adımımız bile olmayacak. Belki bir çoğunuzla bir daha karşı karşıya gelebilme şansımız olmayacak, belki bir çoğumuz bu milletin kaderi için gözümüzü kırpmadan, bir saniye bile düşünmeden kurşun yiyeceğiz, vurulacağız, öleceğiz. Şunu bilmenizi isterim ki, şu andan itibaren hepinizin ismi Türkiye Cumhuriyeti tarihinde altın harflerle yazılacaktır, bu cumhuriyetin inşasında en büyük rolü üstlenenlerdensiniz. Bu nedenle karaya basmadan önce söyleyeceğim tek bir söz var, vatan size minettar, hakkım hepinize helaldir!'

Daha 17 yaşındaki Miço Nejdet gözyaşlarını tutamamıştı. Bundan tam 56 gün sonra 15 Temmuz'da, 18 yaşına girmesine 2 ay kala vurdular Nejdet'i... İş beklemezdi, İstanbul'a dönmek zorunda kalan Nejdet, İngiliz askerleri tarafından tartaklanan bir grup vatandaşına yardım etmek için aralarına girip, İngiliz askerleri tarafından tutuklandı ve bir daha haber alınamadı Miço Nejdet'ten.

Atatürk, Miço Nejdet'i hiçbir zaman unutmadı. Cenazesini bulamadı belki ama, İtalya'dan özel getirttiği heykeltıraşa yaptırıp, Samsun iskelesinin ortasına diktirdi Miço Nejdet'in anıtını.

Ve altında şöyle yazıyordu:

'Bu küçücük bedenin içinde, kocaman bir yürek vardı. Bu ülkenin ihtiyacı olan yürek...'

Hepinizin 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlu olsun.

Sahi ya, Miço Nejdet 19 Mayıs'ı kutlayamazdı bile, o daha bir çocuktu, onun bayramı geçen aydı.

Geçti...

"

0 yorum:

Yorum Gönder