14 Aralık 2013 Cumartesi

Toplumların Değişmesi ve Değişebilirliği...

toplum normlarını değiştiren, özgürlük konusunda gelişmelere yol açan şeylerin büyük bir bölümü skandallar sayesinde olur, absürd ve kişiyi küçük düşüren hadiseler sonrası olur, şaşırtıcı ya da olağandışı davranışlarla olur, çoğu zaman kişinin canına mal olan göze almalarla olur vs...

mesela az önce izlediğim videoda yurt dışında kadının biri evleneceği gün düğün müziği olarak 'hey crazy bitch' adlı bir şarkıyı seçmişti ve dans ede ede damadın yanına ilerliyordu şarkı boyunca, sonra damatla beraber dans etmeye devam ettiler falan. şimdi bu absürd hadise bir iki tekrardan sonra sıradanlaşacaktır. ilk izlediğinde 'bunları deli mi sikmiş amk!' tepkisini gösterdiğin bir hadise, belli bir zaman sonra fark edemeyeceğin kadar sıradanlaşacaktır, sıradanlaşabilir. bu basit ve absürd olay, matah gibi gözükmese de; düğünlerdeki -varsa- o ciddiyeti bitirecektir, prosedürleri yıkacaktır, daha samimileştirecektir, şarkının içinde küfür geçmesi o küfrü konuşma dili içersinde normal bir konuma getirecektir, şarkının renkliliği, bu tarzın, bu tarz şarkıların, bu tarz küfürlerin dinlenilebilir olmasını sağlayacaktır vs... bu sadece bir örnek.

bir alışveriş merkezinde kasiyer'in transeksüel olduğunu gördüğünüz vakit şaşıracaksınızdır, hatta bunun haber niteliği bile vardır. ama bu ilk adım, devamını getirdiği vakit, bu sıradanlaşacaktır, normalleşecektir. basit bir hadise gibi görünse de; lgbtt'lerin toplumla içiçe yaşayabilmesi açısından müthiş bir adım olacaktır, bununla beraber iş alanı olmadığından fuhuşa zorlanan bu insanlar, bu vesileyle bu kanalı da bırakacak ve böyle bir sektörün de bitmesi için bir adım atılmış olacaktır, onların da insan olduğunu fark edeceğizdir, kıyafetleri, makyajları, konuşmaları garip gelmeyecektir vs... bu sadece bir örnek.

başbakan'ın bir televizyon programına kot pantolon ve spor bir gömlekle katılmasını düşünün, bir bakanın korumasız gezdiğini, bir milletvekilinin sevgilisiyle parkta öpüştüğünü düşünün. bunlar sadece kişilerin karakterinde kalmayan örnekler olur, yeter ki bu örnekler belli süre zarfında örneklerini, özentilerini çoğaltsın, yararları çok büyük olur. sadece kişiler değil, toplum normları da değişir, tabular da yıkılır, sınırlar da kalkar, neler olur neler. ve bunlar sadece birer örnek.

bu hadiseler yaşandığı an itibariyle; skandal, rezillik, utanmazlık, yakışık almaz olarak adlandırılacaktır ama gün geçecek ve gayet sıradan, ne var bunda canım'laşacak şeyler olacaklardır. sıkıntı da burada, kendi normlarıyla; toplum normlarına karşı gelecek kaç tane cengaver var ki saysan. saysan sayaman amk, beni sayma şimdi başım derde girmesin derler.

kürtler, tek dil, tek din, tek ırk, tek renk normlarını on yıllardır zorlayarak kendi normlarını kabul ettirmeye başladı ve bu inşaaya devam da ediyorlar, ne güzel.

lgbttler de çok çabalıyor ama işleri elbette ki çok zor, bunun için lgbtt olmayanlara daha fazla ihtiyaç var elbette ama o cengaverler ortada yoklar ne yazık ki.

darısı gelenek görenek adı altında yapılan kepazeliklerin, darısı homofobi ve cinsiyetçiliğin, darısı inanç özgürlüklerinin, darısı sınıf ayrımlarının, darısı titr ve makamın getirdiği sahte saygının da başına...


(bu yazı 1 eylül 2013'te yazılmış.)

0 yorum:

Yorum Gönder