24 Nisan 2015 Cuma

Apolitik Olmayı, Politik Olmak Sanan Efsane Ülke!

'80 sonrası nesil apolitik yetişti.', '90 sonrası nesilden utanıyorum!' gibi cümleler klasikliğini iğfa ediyorken, 'Gezi nesli bize çok şey öğretti...', 'Gezi'yle birlikte gençlerin ne kadar da politik olduğunu anladık.' gibi cümlelerle tanıştık ve bu tarz cümlelerin artık tamamı klişeleşmiş ve kendi başına bir anlam ifade etmeyecek hale gelmiş vaziyetteler.
Yukarıda peşpeşe yazdığım cümlelerin tamamı aynı kişiler-nesil için söylenip durdu, bu nedenle ortada bir sorun var diyebilir miyiz? Deriz deyip devam ediyorum...
Sorun için, apolitik olmak cevabı verilirdi bugüne kadar, Gezi Direnişi'nden sonra politik olduğunu ifade etti aynı ağızlar, aynı gençlerin... Demek ki, önümüzde bariz bir tanımlama yanlışı var.
Apolitik olmanın yanlışlığını ifade eden ağızlar, politik olmanın ne demek olduğunu bilmeyen de ağızlar aynı zamanda.
Politik olmak, 'Erdoğan da çok diktatörleşti.', 'Chp, Atatürk'ün partisi ama Kılıçdaroğlu'nu yanlış buluyorum.', 'Mhp'nin iktidar olması imkansız.', 'Hdp'nin Pkk ile araya mesafe koyması lazım.' vb. cümleleri kurmak mıdır? Söylüyorum, bilakis apolitik olmak budur. Bu cümlelerden ziyade, 'Ben, apartman boşluklarındaki sensörlü ışıkların süresini 5 saniye daha uzatan kişiye oy vermeyi düşünüyorum.' diyen insandır politik olan. Yaşayış şeklini, düzenini, güvenini sağlayacak kişiyi seçen, hayat kalitesinin yükselmesini önemseyen bir kişinin beyanıdır bu çünkü komik gibi gelmiş olsa da.
'Yaşayış şeklini, düzenini, güvenini önemsiyor ve hayat kaliteni yükseltmek istiyor musun?' sorusu aslında 'Apolitik misin?' sorusuyla paraleldir.
Sınıfta öğretmeninin nefret söylemleri yapmasına ses çıkarmaman, sokakta herhangi birinin, bir kimseye şiddet uygulamasını görmezden gelmen, sigorta primlerini, maaş zammını, izinlerini ve sosyal haklarını bilmemen ve bunu işvereninden sürekli olarak doğru ve hak ettiğin şekilde istememen, bu tarz haksızlıkların iş arkadaşlarına yapılmasına da göz yumman, baban ya da aile büyüğün ırkçı, aşşağılayıcı bir küfürde, söylemde bulunduğu zaman ağzını dahi açmaman... Apolitik olmak budur işte. Hayat için, hayatın için hiçbir şey yapmamandır apolitik olmak. Elbette merak ederler o zaman hangi partiye oy vereceğini. Bunları önemseyen, sahip çıkan, peşini bırakmayan, tartışan, sorgulayan insanların olduğu ülkede zaten kimse sormaz kimseye hangi partiye oy vereceğini.

0 yorum:

Yorum Gönder